Sunterklaos is der weer. Dus tied um weer liedties te zingen, spellegies te doen en puzzels te maken die allemaol met Sunterklaos te maken hebt!

Op oeze webstee Wiesneus.nl heb we een speciaal Sunterklaosthema zet, zodaj de kinder de ankommende tied vermaken kunt met van alles en nog wat.

Groep 1 & 2

Groep 3/4/5

Groep 6/7/8

Op zaoterdag 9 november kwamen oeze taolschultes en keurnoten bij mekaar in de raodszaal van het gemientehoes van Beilen. Het programma van die mörgen was gevarieerd en gaf de anwezigen wat um over nao te praoten.

Zo begunden ze mit de ienakter 'Hartzeer bij de Hartliefs', speuld deur tenielverieniging Crescendo uut Gieterveen. Mit dizze hilarische Drentstaolige ienakter har Crescendo dit veurjaor de finale van het Ienakterfestival van het Huus van de Taol wunnen! 

Huus van de Taol Beilen Hartzeer bij de Hartliefs

Hiernao was het tied veur de taolschulte van 't Hogeveine: Yvonne Bijl-Hooijer. Zij vertelde over 'De baos & ikke', die van alles beleeft. Heur verhaolen staot um de week op dunderdag op Regionieuws Hoogeveen, mar vanzölf ok op heur Facebookpagina. Dizze morgen dreug ze twee verhaolen veur en de anwezigen hebt ongetwiefeld later nog terugdacht an de koppies die Yvonne lös in de kast har staon.

Nao een korte pauze wur het tied um de neie taolschulte veur Möppelt officieel te installeren. Bij afwezigheid van taoldrost Emko Dolfing, was plaotsvervangend taoldrost Jan Germs bereid vunden um dizze ceremonie in goede banen te leiden. Wij bint der slim wies met daw nou weer een taolschulte hebt in Möppelt. En wat veur iene!

An Arja & Renate de beurt um het publiek ies op een aandere menier naor de streektaol en het imago van de streektaol te laoten kieken. Nao een schiere prissentatie over hoe een imago opbouwd is, wat we zölf uutstraolen kunt en wilt en wat veur invloed wij as streektaolsprekers hebt op de niet-streektaolsprekers, wur het tied veur soep en kroketten.

De dikste pries van oeze Huusvriendenactie is wonnen deur .... de femilie W. Degeling oet Meppel. Van harte fieliciteerd!

Oet alle Huusvrienden (old en nei) is de femilie Degeling trokken. Ze bint een halfjaor leden Huusvriend worden. Op 28 oktober kregen ze oet handen van parkmanager Inge van der Greft en oeze directeur Renate Snoeijing de cheque veur een midweek of lang weekend in een zespersoonshoesie. Nou ja hoesie, zeg maor hoes. 

Wij zegt: dankjewel Landal veur het beschikbaor stellen van dizze pries veur oeze Huusvriendenactie. En dankjewel alle Huusvrienden (nei en old) veur de steun veur het Huus van de Taol!

De eerste aovend van drie aovends is nou west.Cursusleider Henk Nijkeuter hef 18 cursisten veur zuch. Een schier aantal. Ze gungen terug in de tied. Van het oldsaksisch oet 800 nao Christus tot an de 19e eeuw. Met twee week giet het wieder: van 1816 tot an 1956.

Weer een mooie cursus van het Huus van de Taol.

Vrij? 75 jaor bevrijd?  Uut de kaste? Uut de putte? Juk ofewörpen? Woensdagmiddag? Vekaansie? 

In alle gevallen hebbe wij het over vrij. 

En giet het ok over vrijheid. Vrijheid van leven, van mening, van weden wie aj bint. En het giet veural ok over vieren. De grote vrijheid en de kleine huus-, tuun- en keukenvrijheid. Mar allemaole bint ze belangriek, hoewel niet net zo belangriek veur allemaole.

In de schriefwedstried veur het Nedersaksisch vraoge wij oe het gevuul dat veur oe het beste past bij 

VRIJ?

in een verhaal te verwoorden. Verhalen over de grote en kleine vrijheid bint even welkom.

Spelregels:

Schrief een kört verhaal in een Nedersaksische variant en maak kaans op een mooie pries en plaatsing van oen verhaal in een speciale bevrijdingsZINNIG die tegen bevrijdingsdag 2020 uutkomp.

Heufdpries: € 350,-  |  Tweede pries: € 100,--

  • Elke variant van het Nedersaksisch is goed (spelling is gien probleem, daor giet het niet umme)
  • Maximaal 1.000 woorden
  • Insturen, veur 10 jannewaori an: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • De jury zal bestaon uut meinsen uut de Nedersaksische taalgebieden

 

Oflopen zaoterdag is de bundel '100x Kunst op zien Drents' oetkommen. Veur maor 10 euro een prachtig boekie um ies lekker in te snuustern. En lees dan niet te rappies over de woorden hen. Misschien denk ie bij dook an een doek of verwacht ie dat een klied een kleed is. Nou, dat hej dan fout dacht. En beulen legt je hier gien strop um de nak, biesten is niet hetzölfde as beesten, een poppie is gien kleine pop, een liek is hier gien lijk. En denk ok niet dat het Drentse snakken hetzölfde is as het Nederlandse ‘ergens sterk naar verlangen’. Zo is een schoft hier gien minne kirrel.
Zuuk ok ies naor de zende, het diggelgoed, de iemenpiep en grel of eernsachtig. Gewoon umdat het zukke mooie woorden bint. En zie hoe mooi of biezunder die woorden verbeeld bint. Neisgierig? Mooi zo! 

Het boekie '100x Kunst op zien Drents' is te koop bij de boekhandel, het Huus van de Taol, het Drents Museum en op drentheboeken.com.

 

Het Huus van de Taol organiseert verschillende soorten cursussen. De bekendste is de Drenthecursus (± € 55,-) In acht aovends leer ie meer over de Drentse taol, de gebruken en gewoontes, meziek, geschiedenis, gezegdes, uutdrukkingen en de Drentse literatuur.

Wieder is der de verneide Moi-cursus (± € 25,-) Dizze bestiet uut drei aovends en giet over Drents in ’t biezunder en taol in het algemien.
 
En dan hebbe wij ok nog de spellingcursus (€ 40,-) Vief aovends um de Drentse taol te leren schrieven. De Dieper deur Drenthe cursus wordt op dit moment verneid.

Wie een groep van 10 -12 meinsen bij mekaar hef, kan dit angeven bij het Huus van de Taol. Dat zöch dan een locatie en een docent um de cursus te kunnen geven. Der staot Moi-cursussen op stapel in Geeuwenbrug en Mantinge. Wieder bint der plannen veur Drenthecursussen in Emmen (jannewari), de Veenkoloniën (naojaor/winter), Hollandscheveld (naojaor), Rune (winter) en Gieten (jannewari). Der begunt op 30 oktober een spellingcursus in Rolde (of umgeving) en ok in Dwingel biw bezig een spellingcursus op te starten.
 
Opgave via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0593 371010 (Huus van de Taol)
Pagina 1 van 55