Meer promotie - Huus van de Taol

Het Huus van de Taol is al een tiedtie op zuuk naor een neie leidinggevende. Die zuuktocht hef succesvol west en de opvolger veur de huidige directeur Jan Germs is vunden in de persoon van Renate Snoeijing oet Emmen. Zie was ien van de 28 sollicitanten, die wal belang hadden bij de functie van directeur van de Drentse streektaolorganisatie. Renate Snoeijing is 43 jaor leden geboren in Witteveen. Vanzölf is ze Drentstaolig. Het proten van de streektaol is heur met de paplepel ingeuten en ok het schrieven van het Drents giet heur goed of. Zie begunt op 1 september ankommend as de neie directeur van ’t Huus van de Taol.

Jan Germs, op dit moment nog directeur van het Huus van de Taol, döt dommiet een stap oetzied. In de zummer van 2020 stopt e met zien beroepsmaotige wark veur het Huus van de Taol en tot die tied giet e de neie directeur helpen, inwarken, begeleiden of hoe aj ’t ok numen wilt.

Wij fieliciteert de familie H. Tissing oet Zuudwolde. Ze bint al een zetje Huusvriend. En oet alle Huusvrienden (de olden en de neien) trekken wij aal maond een pries. Dizze maaond giet de pries naor Zuudwolde. De familie Tissing kan oet eten bie De Deel in Sleen! Wij wenst je een schiere aovend daor. En wij bedankt De Deel veur het beschikbaor stellen van de pries.

Tiedens Zomerzinnen 2019 is de bizundere gedichtenbundel Van Nijlande tot Heelal / From Nijlande to the Universe / Von Nijlande bis zum Weltall prissenteerd. Een bundel met vertaolings van de gedichten van Erik Harteveld. Het is de eerste keer dat Drentse poëzie is vertaold in het Engels en Duuts. Een neie mijlpaol veur het Nedersaksisch!

In Dwingel kreeg saomesteller Geert Nijland oet handen van Erik Harteveld het eerste exemplaor. Nijland is de initiatiefnemer en coördinator en vertaolde somen met een warkgroep de 21 gedichten oet de vroege poëzie van Harteveld. Vertaolster Ans Bouter har een gedegen verhandeling over de valkoelen waorin vertaolers terecht kommen kunt.

Initiatiefnemer Nijland is dervan overtuugd dat de poëzie van Harteveld een groter podium verdient. De gedichten van Harteveld getugen van het leven op het platteland. Veur een kind dat alles veur de eerste keer meemaokt is alles belangriek, én even belangriek.

Erik Harteveld is schriever, speuler, regisseur en muzikant (in september 2019 te zien in het Atlastheater in Emmen met de nieuwe muziekproductie Weltmeister van Iemandsland). Hij is geboren in Nijlande bie Raol.

De bundel Van Nijlande tot Heelal is vanof 1 juli te koop in de boekhandel en via www.drentheboeken.com

Zaoterdag 22 juni was een schiere zummerdag. Heul best veur literatuur- en meziekfestival Zomerzinnen in Dwingel. In tenten en zaolen kun het volk luustern naor hun favoriete schrievers. In het Koetshuus was 's aovends de allereerste Zommerslam; organiseerd deur het Huus van de Taol saomen met de Emsländische Landschaft under de paraplu van GrenzKultur.

Zommerslam wur een bizunder gesmiet met gedichten en körte verhaolen in het Duuts en Drèents. Volgens Job van Schaik van het Dagblad van het Noorden was dit ien van de hoogtepunten van het festival. De Drenten Annie Martens, Sacha Landkroon en Mischa van Huijstee en de Duutsers Anna Hans, Milena Stein en Rahel Babic kunnen in twee rondes hun beste gedichten en verhaolen veurdraogen. De jury (Theresa Sperling en Arja Olthof) en het pebliek haddem het daornao stoer. Wel mug naor de finale. Mischa van Huijstee en Rahel Babic zörgden oeteindelijk veur een mooie Battle an 't end. Het pebliek mug wasknippers hangen an Mischa en Rahel. Wel har de mieste wasknippers? Het wur Rahel Babic oet Duutsland. Wij fieliciteert Rahel met de dikke priezen: € 250,-- en de Golden Siepel.

Hier het stuk van Job van Schaik:

"Poetryslam tussen drie Duitse Dichters en Drentse taalvirtuozen

Om kwart over acht blijkt de serre van Grand Café de Brink afgeladen vol en wijk je uit naar de ZommerSLAM in het Koetshuis. De poetryslam tussen drie jonge Duitse dichters en drie oudere Drentse taalvirtuozen levert een van de hoogtepunten van het festival op: de dwingende, golvende poëzie-rap van Rahel Babic. De 18-jarige Duitse mag met de Golden Siepel en 250 euro naar huis, al geeft Mischa van Huijstee haar in de finale sterk weerwoord, weemoedig en berustend in het onvermijdelijke."

 

Het Huus van de Taol hef in elke Drentse gemiente een taolschulte. In Meppel is Eduard Annen vanof dizze zummer as taolschulte actief. Hie is daormet ambassadeur van de streektaol in dizze gemiente.
De taolschulte as ambassadeur hef feilijk drie hoofdtaken:
1. Representeren (vertegenwoordigt het Huus van de Taol in de eigen gemiente);
2. Controleren (an de bel trekken as de streektaol onrecht andaon wordt);
3. Organiseren van activiteiten (zoas het veurlezen op basisschoelen in de meertmaond).

Eduard Annen is zeker gien onbekende veur de mèensen in Meppel. Veur Sterk Meppel zit e in de gemienteraod. Körtleden hef e under andern het neis haald, deurdat e in de gemienteraod de brief van Drents op Stee aan de orde stelde, waorin die actiegroep de meugelijkheid tot het plaotsen van plaotsnaamborden in de streektaol an de orde stelde. Dit zörgde derveur dat der nuver en op inhold over het belang van streektaol proot weur in de gemienteraod van Meppel.
Behalve as raodslid kunt lu in Meppel en wiede umgeving Eduard Annen ok geregeld in fietskleding tegenkommen. Met zien fietsmaoten van FTC Grupetto mak e aal week toertochten in de prachtige umgeving van Meppel. Maor wieder achter de horizon verdwient e ok wal ies. Zo hef e met vrouw Jacqueline u.a. al mooie fietsvekaansies had in Rwanda, Iran en Zuudoost-Azië. In november giet het tweetal een dag of zeuventien op de mountainbike an de reis in Ethiopië. Een avontuurlijke geest kuj hum niet ontzeggen. Behalve avontuurlijk is Eduard Annen wieder ok een actief mens. Op meer gebieden zet e zuch in in veur de samenleving.In het dagelijks leven warkt e as Coördinator Arbeidsomstandigheden - Bedrijfscontactfunctionaris in De Wolden.

Het Huus van de Taol is der slim bliede met, dat Eduard Annen ambassadeur veur de streektaol in Meppel worden wil. Vanzölf kreg e daorbij hulp van aandere vrijwillgers, zoas bijveurbeeld Klaas Brand die in het dörp Nijeveen al jaoren hiel actief is. Maor meer helpers bint welkom. Aj ok liefde veur het Drents hebt en denkt dat je inzetten veur de streektaol ok wal wat veur je is, nim dan gerust contact op. Dat kan via het Huus van de Taol: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of (0593) 371010.

De neie Zinnig is oet. Oons Drèents tiedschrift is weer op de mat vallen. 't Is de tied van bloemen en grune netuur. En dus hef de redactie keuzen veur het thema "bloem". Veul verhaolen over bloemen, zoas veilingmeester Richard Gibcus van de bloemenveiling in Eel. Hij is de man aan de knoppen van de veilingklokken. En aan de aandere kaant zitten de kopers, zoas Marijke Scheper. Ze is eigenaor van een bloemenwinkel in Zuudwolde. Naost dizze bloemen ok een schier verhaol over ien met bloem an de haanden: bakker en zangeres Annemiek Drenth. In Emmer-Compas hef ze saomen met heur zus een bakkerij. Is dat te combineren met heur wark as zangeres?

Zinnig stiet barstendsvol met verhaolen, gedichten, prachtige foto's en meer. Zinnig is te koop in Beilen, bij het Huus van de Taol. Je kunt ok een abonnement nemen vanzölf. Veur € 19,50 in 't jaor komp de Zinnig op je mat. Even mailen naor info@huusvandetaol en 't is regeld.

In het Huus van de Taol in Beilen bint tot 26 juli zömmerse schilderijen van Anneke van Venrooy oet Hoogeveen te bekieken. Vrouwlu an zee, slaopende wichter nao een warme dag. Maor ok Grunnen, Amsterdam en het Dwingelderveld. Kom ok ies kieken. Tiedens kantooruren in het Huus van de Taol, Raadhuisplein 1, Beilen.
expo Venrooy 1

Anne Doornbos hef veur zien boek De Paddenvanger de Streektaolpries van het Dagblad van het Noorden kregen. Terecht vanzölf!

Nou har de jury wèens van een De Paddenvanger-wandeltocht. Maor Anne har al een tiedlang wat aans in de kop: een De Paddenvanger-fietstocht langs under meer de moordplek in het boek. En dus giet dat der kommen. En Anne giet zölf met um underwegens stukkies oet het boek veur te lezen.

Op zaoterdag 17 augustus is de start um 10.30 uur bij Grand-café Hofsteenge in Raol. Veurof anmelden via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bellen 0593-371010 (deur de week). 't Kost € 8,--. In de ankommende maond komp het pergram ok hier te staon.

DOE MET AN!

Op 28 juni ankommend, organiseren de keurnoten van de gemeeinte Tynaorl veur de daarde keer heur wandeling: "LOPEN EN MEER".
Nao de succesvolle wandelings in Zeijen en Zeegse is nou de schiere umgeving
van Vreeis an de beurt. Kèenst Vreeis neit zo best en wilst wel ies weiten hou as ’t der daor oetzöt? Kom dan metwandeln!
 
De wandeling is zu'n 8 kilometer en daor loop je ongeveer twei en haalf uur over.
 
Tiedens dizze mooie wandeling dwaars deur de netuur, wor je verrast met optredens, die allemaol wat met de Drèentse taol te maoken hebben.
Metdoun kost niks, allènt de kovvie met een zölfgebakken kniepertie kost eein Euro.
 
De start is um 19.00 uur bij Café "ONDER DE LINDEN" an de Brink in VREEIS.

Tot 28 juni!             Keurnoten van Tynaorl

Pagina 1 van 94