Achtergrondartikelen - Huus van de Taol

Welke taal gebruukt inwoners van Nederland en Vlaandern in verschillende situaties? Wanneer kiest meinsen veur Nederlands en wanneer veur Frans, Fries of Drents? Um daor achter te komen hef De Taalunie daorum het project Staat van het Nederlands (StaatNed) bedacht.

Het Meertens Instituut begunt op 16 juni mit een neie databank: de elektronische Woordenbank van de Nederlandse Dialecten (eWND) (http://www.meertens.knaw.nl/ewnd). Het doel van de eWND is um zoveul meugelijk dialectwoordenboeken digitaal beschikbaar en deurzuukbaar te maken.

Nederlands praoten naost oen eigen streektaal kan gien kwaod. Dat beweert  Martin ter Denge (klik op het plaatie um het artikeltie te lezen) in een grappig stukkie in de kraante. Hij schreef dit n.a.v. een serieus  artikel van het Meertens Instituut waorin wordt esteld dat tweetalige kinderen in Limburg niet belast wordt deur het dialect.

In 2012 is uutevunden dat naost luustern, liplezen een belangriek onderdeel van het leren van een taal is. En nou lat nei onderzuuk zien dat baby's die as in een tweetalige umgeving opgreuit, beter bint in liplezen dan kiender uut een ientalige umgeving. Het bestuderen van de gezichten van de groten helpt de baby's onderscheid te maken tussen de twee talen. (Bron Genootschap Onze Taal)

Talen verspreidt zich net zoas virussen dat doet. Dat ontdekten taalwetenschappers die van 103 talen de woordenschat invulden en dat toepasten op computerprogramma's die veur virussen wordt gebruukt. Lees het artikel over folder Verspreiding talen uut het Dagblad van het Noorden.

Het proten van dialect of streektaol mag nooit ten koste gaon van het mekaar begriepen. Daor heb wij het Nederlands veur. Daorum het motto van het Huus van de Taol: Drents as het kan, Nederlands as het beter is. Maor soms giet het toch mis. Kiek maor ies naor het filmpie van de Fries organisatie Afûk. 

Wij weet nou toch zo onderhaand wel dat tweetalig opgreuien veur kiender hartstikke goed is veur de taalontwikkeling. Toch mooi um dan ok nog ies weer een artikel uut Taalunie:bericht  te lezen dat het in de praktijk ok gewoon warkt!

Op de webstee van het Meertens-Instituut  kuj originele opnaomes beluustern van mèensen die streektaol praoten. Die opnaomes binnen maokt tussen 1950 en 1990, meeist met een cassetterecorder. De kwaliteit van ’t geluud is niet zo best, mor aj gooud luustern, kuj toch veul over de verschillen in de streektaolen in Nederlaand gewaor worden. Gelukkig binnen der ok een koppel Drèentse opnaomes bij. Luuster mor ies. http://www.meertens.knaw.nl/ndb/#europa

Pagina 1 van 4